Переваги комп’ютерної томографії для діагностики переломів стегнової кістки

Комп’ютерна томографія – це сучасний діагностичний метод, завдяки якому можна ефективно дослідити організм людини та отримати вичерпну інформацію про стан внутрішніх органів задля виявлення певного захворювання та визначення правильного діагнозу. Зокрема, комп’ютерна томографія застосовується для візуалізації хребта, кісток скелета та структур внутрішніх органів.

Оскільки дія рентгенівського опромінення спрямована на детальне дослідження стану кісток, то цей метод широко застосовують у медичній практиці для діагностики переломів. Отож проведення комп’ютерної томографії є обов’язковою, якщо є підозра на перелом стегнової кістки.

Чим небезпечний перелом стегнової кістки?

Диагностика перелома бедренной костиСтегнова кістка – це найдовша кістка у скелеті, яка складається з діафіза та двох епіфізів, якими вона кріпиться до кісток таза та гомілки. Отож пошкодження її цілісності незалежно від локалізації перелому супроводжуватиметься сильним больовим синдромом та тривалим реабілітаційним періодом. Також можливим ускладненням може стати крововилив у м’які тканини стегна.

Причини таких травматичних ушкоджень можуть бути різними. Насамперед до групи ризику належать люди похилого віку та люди хворі на остеопороз. Нестача кальцію впливає на міцність кісток, тому надмірне навантаження на кістку, падіння, згинання або ж скручування нижньої кінцівки можуть привести до серйозної травми.

Симптоми перелому стегнової кістки

Перелом стегнової кістки, як правило, супроводжується наступними симптомами:

  1. Сильні больові відчуття в області стегна та коліна.
  2. Обмежена рухливість в тазостегновому та колінному суглобі та неможливість спертися на травмовану ногу.
  3. Набряк стегна або ділянки колінного суглоба.
  4. Травматичний шок внаслідок сильного болю та крововтрати.

Як визначити перелом стегнової кістки?

артериовенозные мальформацииЯкщо виникла підозра на перелом стегнової кістки, необхідно негайно звернутися до ортопеда-травматолога, який детально огляне травмовану ділянку та призначить необхідні процедури для дослідження стану кістки. Людина з переломом стегнової кістки зі зміщенням не може ходити, обіпертися на травмовану ногу, адже відчуває сильний біль. Перелом без зміщення може зберегти рухливість кінцівки та не спричинити сильний біль, проте людина не здатна підняти зігнуту ногу.

Як правило, фахівець у таких випадках призначає пацієнту комп’ютерну томографію, адже це один з найсучасніших та найбільш достовірних методів діагностики переломів у медичній практиці. Цей метод дослідження вирізняється високою точністю знімків кісток та швидкістю проведення процедури.

Як лікувати перелом стегнової кістки?

Ефективне та правильне лікування може бути призначене лише ортопедом-травматологом після проведення низки діагностичних процедур та попереднього огляду пацієнта, обов’язково враховуючи його індивідуальні особливості.

лечение переломов бедренной костиСхема лікування залежить від тяжкості травми та типу перелому. Якщо травма не має ускладнень, то достатнім є накладення на травмовану ногу фіксувальної пов’язки (з гіпсу чи полімерних матеріалів) задля фіксації, зрощення уламків в правильному положенні та відновлення анатомії кістки. На сьогодні це найпоширеніший спосіб лікування перелому стегнової кістки.

Також у медичній практиці застосовують метод скелетного витягання, що полягає у поступовому вправленні уламків за допомогою вантажів. Цей спосіб лікування застосовують при складних переломах та зміщеннях.

Лікування переломів стегнової кістки також можливе за допомогою операційного втручання. Фіксація кісткових уламків відбувається завдяки застосуванню фіксувальних конструкцій (металеві пластини, гвинти, шпиці, дріт, інтрамедулярні стрижні). Перевага цього методу полягає у тому, що такий механізм дозволяє зберегти працездатність людини та уникнути ускладнень або інвалідності.

Важливим у всьому періоді лікування є також етап відновлення. Аби повністю відновити рухливість кульшового суглоба лікар призначає курс лікувальних масажів, фізіотерапевтичних процедур та пропонує програму домашніх тренувань.

Отже, вчасне відновлення та дотримання усіх вказівок лікаря – запорука швидкого одужання та повернення до звичного темпу життя!